Mat

6. mai, 2021

Oppskrift på perfekt Pavlova

Pavlova til 17. mai? – Det er superlett og så godt.

Pavlova har blitt en fast tradisjon på kakebordet 17. mai.

I tillegg til at Pavlova-kaken kan lages rød, hvit og blå, er den enkel å lage og kan lages stor på langpanne. Den blir ekstra enkel hvis du velger å bruke ferdig vaniljekrem eller eggekrem, men å lage eggekrem selv er også veldig enkelt. Se oppskrift på Matprat.no. 

Men Pavlova-kaken er langt ifra norsk. Den friske marengskaken er oppkalt etter den russiske ballerinaen, Anna Pavlova og kaken kommer opprinnelig fra New Zealand eller Australia (her strides de lærde). Historien sier at kaken ble laget til ære for Anna Pavlova i forbindelse med en av hennes turnéer i Australia og New Zealand på 1920-tallet.

Pavlova består av en marengsbunn som skal være sprø utenpå og luftig og lett inni med masse krem og bær på toppen. Du kan også bruke frukt, sjokolade og andre godsaker. Vi har testet mange oppskrifter og funnet ut at dette er den beste oppskriften på en stor Pavlova.

Men du kan lage den til et vanlig rundt, stort kakefat ved å halvere oppskriften.

Brownies: Denne er perfekt til 17. mai! 

OPPSKRIFT PAVLOVA

Marengsbunn til langpanne/stekebrett

 • 8 eggehviter
 • 1 ts salt
 • 500 g sukker
 • ts Maizena
 • 2 ts hvitvinseddik
 1. Forvarm stekeovnen til 120 grader.
 2. Skill eggehvitene og eggeplommene i en ren bolle av rustfritt stål eller glass. Det er viktig at det ikke kommer noe gult i eggehvitene. Ta vare på plommene til eggekremen hvis du skal lage det.
 3. Bruk kjøkkenmaskin med ballongvisp eller mixmaster til å piske eggehvitene sammen med litt salt. Start på et lavt tempo. Når blandingen skummer lett, skrur du opp hastigheten. Når eggene og saltet har blitt hvitt og litt stivt, tilsetter du sukker, litt og litt, mens maskinen går. Pisk på høy hastighet til røren er jevn og fri for små sukkerperler. Her er det viktig å ikke starte på full hastighet da marengsen kan bli hul når den stekes og at du ikke visper for lenge slik at marengsen blir kornete.
 4. Sikt Maizena og hvitvinseddik inn i deigen, litt etter litt, og vend inn i røren med en slikkepott. Pass på å ikke rør for hardt, da slår du luften ut av marengsen.
 5. Fordel kaken på et stekebrett slik at den blir cirka 2,5 centimeter høy. Hvis du har et stort firkantet kakefat kan du tegne opp størrelsen på bakepapiret slik at bunnen vil passe til fatet. Men husk å holde deg noen millimeter innenfor strekene når du fordeler røren.
 6. Stek Pavlova-marengsen på nederste rille i ovnen i cirka 1,5 time. Når kaken er ferdigstekt, skrur du av ovnen, setter døra på gløtt og avkjøl. Den kan gjerne stå til neste dag.

Fyll til Pavlova

 • Kakefyll av eget ønske
 • 1 boks kremfløte
 • 2 ss sukker
 • Bær og frukt til topping
 1. Her kan du kjøpe kakefyll med vaniljesmak fra Freia , eller ferdig vaniljekrem fra Piano som du blander med krem, som du pisker av en boks kremfløte og litt sukker.
 2. Hell kremen over marengsbunnen.
 3. Rens bær og eventuelt frukt og legg øverst. Vi liker best bringebær, blåbær, jordbær og litt hakket mørk sjokolade.

Tips! Hvis du legger kremen og bær/frukt på marengsbunnen lenge før den skal serveres, blir den bløt og den sprø skorpen blir myk. Så prøv å vent så lenge du kan før du gjør det, og absolutt ikke dagen før. Å «montere» en Pavlova går uansett veldig kjapt.

Psst! Tine har en egen ferdig Pavlova-krem.

Og hurra! du har verdens beste Pavlova til 17. mai!

Relatert

Les også