Skjønnhet

4. juni, 2021

Dette må du vite om: Mikrobiomet

Slik får du mikrobiomet ditt lykkelig igjen!

Et sunt mikrobiom er nøkkelen til en frisk, fin og fornøyd hud, men måten vi lever på i dag bidrar dessverre til å svekke og bryte ned de gode bakteriene på huden.

Hva er mikrobiomet?

Kroppens mikrobiom har vært under forskernes lupe i stor grad de siste tiårene, og konklusjonen er ofte den samme: Mikrobiomet påvirker både hud og helse – fra magen til immunforsvaret – og det trenger ofte hjelp til å fungere optimalt. Og når man er inne på temaet mikrobiom, er det gjerne snakk om pre- og probiotika.

– Probiotika er et fellesnavn for ulike stammer av gode bakterier som finnes i kroppen, mens prebiotika er «mat» for de gode bakteriene. På og i kroppen vår er det faktisk 360 ganger så mange bakterielle gener som menneskelige gener; 23 000 menneskelige gener kontra 8 280 000 bakterielle gener, forteller hudterapeut Anne Kathrine Hansen i Scandinavian Beauty.

Det er altså sånn at man kan gi kroppen og hudens gode bakterier en boost ved å tilføre pre- og probiotika, som igjen vil kunne gi en bedre hudhelse i form av blant annet forbedret fuktbalanse, mindre rødhet eller irritasjon eller redusert forekomst av akne.

Prebiotika & Probiotika

Anne Kathrine forteller at livsstilen de fleste av oss har i dag, er med på å skade hudens mikrobiom. Og at de aller fleste av oss derfor kan ha godt av å tilføre huden pro- og/eller prebiotika.

– Med dagens livsstil er det vanskelig å opprettholde et sunt mikrobiom uten hjelp. Våre forfedre hadde langt flere mikrober på huden enn vi har i dag. Måten vi lever på i dag fører til at vi mister en del av de nødvendige mikrobene i og på kroppen vår. Årsaker til dette er blant annet behandlet vann, desinfeksjon, antibiotika, keisersnitt, enkelte såper og kosmetikk og manipulering av mat og miljøet rundt oss.

De siste årene har det blitt stadig mer vanlig å tilsette pro- eller prebiotika i hudpleieprodukter. Det er prebiotika man oftest finner i produkter, da dette fungerer som næring for hudens gode bakterier. Probiotika er en levende bakteriekultur, og det er vanskelig å lage produkter hvor probiotikaen overlever, og derfor finnes det også færre produkter med denne ingrediensen på markedet.

Anne Kathrine mener at alle kan ha godt av å bruke hudpleie som ivaretar hudens mikrobiom, fordi vi alle utsettes for faktorer som stadig bryter den ned. Hun mener det er spesielt viktig for dem som opplever at huden er i ubalanse, men at all hud vil ha en positiv effekt av det. Blant annet ved at hudens motstandskraft vil styrkes, og fuktighetsnivået og hudoverflaten forbedres.

Kan man bruke produkter med pro- og prebiotika med alle andre ingredienser?

– Effekten av probiotika blir ikke optimal dersom du samtidig bruker retinol eller fruktsyrer på huden. Noen merker baserer seg kun på probiotika, prebiotika og ingredienser som fremmer en sunn bakterieflora. Andre merker bruker probiotiske produkter sammen med annen behandling. Min vurdering er at om du opplever en skikkelig ubalanse i huden, bør du vurdere å konvertere helt, mens for andre vil pro- eller prebiotiske produkter kombinert med produktene de bruker fra før likevel gi en positiv effekt – dog ikke alltid maksimal effekt.

 

Exuviance
Anti-Pollution Protection Essence fra Excuviance, kr 469.
Esse
Resurrect Serum fra ESSE, kr 1240.

 

Dictor Babor Clean Performance Clay Multicleanser, kr 270 hos Kicks (annonse).

Mikrobiomets største utfordring

Det finnes flere måter man kan hjelpe hudens mikrobiom på, og det svenske hudpleiemerket Skinome har spesialisert seg på å lage ferske hudpleieprodukter, med få, men svært effektive ingredienser. Ved å holde ingrediensene så ferske som mulig, slipper Skinome å bruke så mye konserveringsmidler, noe som igjen har en positiv effekt på hudens mikrobiom.

Dr. Johanna Gillbro er kvinnen bak dette innovative merket. Hun har mer enn 15 års erfaring innen eksperimentell dermatologi, klinisk forskning og utvikling av hudpleie, og har også gitt ut den svært informative boka Hud bibelen.

Skinome
Foreløpig består Skinomes utvalg av tre produkter; Rich Emulsion (kr 599), Mineral Cleanser (kr 369) og Night Active Retinol (kr 799), men utover året lanseres flere spennende produkter.

Hva er grunnen til at dere har valgt å fokusere på fersk hudpleie?

– Forskning på huden har vist at den er hjemmet til trillioner av gode mikroorganismer som bidrar til en sunn hudhelse, men mange ingredienser i dagens produkter risikerer å skade disse gode bakteriene. Tradisjonell hudpleie inneholder for eksempel ofte mye konserveringsmiddel og stabilisatorer for at produktet skal kunne holde seg uforandret i minst 2,5 år i romtemperatur. Men spørsmålet er da hvor bra dette er for huden? Vi mener at det ikke er bra i det hele tatt – noe flere nye studier er enige i, forteller Johanna.

– Selv aktive ingredienser som retinol kan påvirkes av denne måten å selge og håndtere hudpleie på. Selv om selve produktet ser uforandret ut, mister mange av de aktive ingrediensene effekten sin med tiden. Med fersk hudpleie slår vi «to fluer i en smekk», det vil si; vi minimerer tilsetninger som ellers bare er der for å øke produktets levetid, og ved å kutte ned på dette får man et mer mangfoldig og balansert mikrobiom – som igjen er kjennetegnet på en sunn hud.

Hvorfor er det så viktig med et sunt mikrobiom?

– I lang tid har vi sett på bakterier først og fremst som fiender som må bekjempes, og er fokuserte på å holde oss rene. Men uten mikroorganismer som bakterier hadde ikke vi mennesker overlevd. De samarbeider med cellene våre og spiller en viktig rolle i alle aspekter av helsa vår. Heldigvis begynner vi å få et bedre forhold til mikroorganismene og bakteriene våre.

– Hudens mikroorganismer beskytter den mot angrep fra skadelige bakterier og virus, og kontrollerer hudens allmenne helse. En forstyrrelse i balansen mellom ulike typer bakterier som lever på huden, kan lede til hudtilstander som akne, rosacea og eksem. Hele ideen om konserveringsmidler handler om å ta livet av eventuelle bakterier og andre mikroorganismer som risikerer å havne i produktet du bruker. Men disse er ikke bare effektive på «dårlige bakterier». De risikerer også å minske de gode og sunne bakteriene som naturlig finnes i huden. Tenk om vi skulle behandle mat på samme måte som vi behandler hudkremene våre! Hvem vil vel ha en crème fraîche full av konserveringsmidler bare for å kunne oppbevare den på kjøkkenbenken og ikke i kjøleskapet?

Har det vært utfordrende å jobbe med produkter med kort holdbarhet?

– Ja, det har tatt over 10 år med forskning, og det ligger en lang innovasjonsprosess bak våre første produkter – vi formulerte et tusentalls prøver i laboratoriet vårt i Stockholm før vi var helt fornøyde. Vi synes det er bedre å kompromisse på holdbarhet og lagring av produktet, heller enn på hva som er best for huden.

– Vi tenker at det er helt galskap at de fleste hudpleieprodukter i dag har en holdbarhetstid på 30 måneder, og at det ikke er behov for noe temperaturkontroll under oppbevaring. Det er ikke vanskelig å forstå hvilken mengde konserveringsmidler som kreves for å lykkes med dette, spesielt om det er snakk om en krukke med krem som man putter fingrene i hver dag.

Riktig produksjon og oppbevaring

– Hudpleien vår produseres i små puljer og oppbevares deretter kaldt. Formuleringene vi bruker er følsomme, akkurat som huden, og påvirkes av varme, kontakt med luft og, ikke minst, kontakt med fingrene våre. Ved hjelp av lufttette pumpeflasker kan vi sikre at formuleringene ikke kommer i kontakt med luft, ytre partikler eller bakterier fra hendene.

– Produktene oppbevares kjølig under hele logistikk-kjeden, og også kundene anbefales å oppbevare dem i kjøleskapet. Dermed kan vi minimere bruken av tilsetningsstoffer som konserveringsmiddel, og sikre at ingrediensene virkelig gir den lovede effekten, samtidig som de er snille mot hudens gode bakterier.

Relatert

Les også